In België kennen we verschillende soorten vlooien. Er zijn ongeveer tweeduizend verschillende soorten vlooien beschreven. In België en Nederland worden iets meer dan 50 soorten gevonden. Ze nestelen zich graag in de vacht van dieren. De insecten hebben een afgeplatte en sterk aangepaste lichaamsbouw en meestal krachtige springpoten. De meeste vlooien zijn een tot drie millimeter groot; allemaal zijn ze kleiner dan een centimeter. Consumenten kennen vlooien dan ook vooral als ongewenste gasten van hun huisdieren. Vlooien hebben zich gespecialiseerd in het zuigen van het bloed van warmbloedige dieren, dus zoogdieren of vogels. Vlooien leven niet permanent op een dier zoals een aantalluizen, maar komen alleen naar de gastheer om bloed te zuigen. Grofweg onderscheiden we vogelvlooien en kattenvlooien. De vogelvlo kan daarnaast nog worden onderscheiden in de gewone vogelvlo en in de kippenvlo. Deze laatste vlooiensoort nestelt zich vooral bij kippen. De ook bestaande hondenvlo en mensenvlo komt niet veel voor.
Vogelvlooien (Dasypsyllus gallinulae)
De naam van een vlo is vaak gebonden aan de gastheer, zoals de hondenvlo, de kattenvlo en de mensenvlo. De hondenvlo kan echter ook katten bijten en vice versa, beide soorten kunnen ook de mens bijten. De vogelvlo valt op door zijn afgeplatte vorm. Vogelvlooien zijn lichtbruin tot zwart van kleur en hebben geen vleugels. Ze bezitten daarentegen wel lange poten waarmee ze ver kunnen springen. Vogelvlooien leven in de vachten van dieren maar komen daarnaast ook voor in vogelnesten in de omgeving van hun gastheer. Wanneer de jonge vogels hun nesten verlaten dringen de vlooien de huizen binnen. Ze kunnen zich daar niet heel lang handhaven, waarna ze weer vertrekken. Vrouwelijke vogelvlooien hebben een zuigsnuit waarmee ze zich soms in de huid van dieren verankeren. Zodoende vormen ze een stationaire parasiet, die meereist met het gastdier en daarop blijft zitten. Vogelvlooien worden tussen 1,5 en 5 mm groot.
Kattenvlooien (Ctenocephalides felis)
De kattenvlo (Ctenocephalides felis) de meest voorkomende soort, deze vlo kan ook bij mensen en honden voorkomen.
De mensenvlo (Pulex irritans) wordt in West-Europa haast niet meer gezien en de hondenvlo (Ctenocephalides canis) nog zelden.
De kattenvlo is net als de vogelvlo zijdelings afgeplat. Ook heeft de vlo geen vleugels maar wel goede springpoten. Kattenvlooien zijn donkerder dan vogelvlooien maar kunnen ook lichtgeel van kleur zijn. Kattenvlooien lijken veel op hondenvlooien.
De hondenvlo komt echter weinig voor. Het grote verschil zit in de wangtandkam die bij de kattenvlo iets korter is dan bij de hondenvlo. De kattenvlo komt zowel voor bij katten als bij honden. Het dier prikt een gaatje in de huid van de kat of hond, waardoor deze last krijgt van jeuk. Kattenvlooien prikken ook wel mensen maar kunnen bij mensen niet overleven. U kunt dus alleen hinder ondervinden als gevolg van een beet. Kattenvlooien leven op en in de omgeving van katten en honden. Larven van de kattenvlo eten dode insecten en uitwerpselen van volwassen vlooien. De kattenvlo legt zijn eitjes vaak op de grond.
Probleem met vlooien? Bel ons 0491 22 61 66
U bent bij ons hartelijk welkom :druk op contact om via e-mail ons te contacteren.